27 Ağustos 2013 Salı

Astıma nasıl tanı konur?

Geçmişinde Alerjisi tavan yaptığı için 3 yıl aşı kullanmış ve Astım başlangıcı hastalığından teğet geçmiş biri olarak bu makaleyi paylaşmayı kendime görev biliyor itina ile okumanızı tavsiye ediyorum :)

Merak ettiğiniz diğer tüm sağlık rehberleri için;

Astım, ciddi bir akciğer hastalığıdır. Genel olarak belirli ataklarla kendini gösterir ve de uzun süreli şikayet edilen kronik bir hastalıktır. Hatta astım bazı durumlarda, teşhis ya da tedavi edilmediğinde, ya da kontrol altına alınmadığında ölümcül olabilir. Allerjik olarak oluşma ihtimali de son derece yüksektir.


Allerji, pekçok bireyin temas ettiğinde sorun yaşamadığı bir maddeye karşı geliştirilen anormal duyarlılıktır. Bazı bireyler çeşitli maddelerin kokularından ya da dokularından rahatsız olabilir ve solunum güçlüğü çekebilirler. Allerji çoğu zaman aile bireyleri arasında genetik olarak ortaya çıkabileceği gibi, dış etmenlere bağlı da görülebilir. Ebeveynlerden biri allerjikse çocukta allerji görülme oranı yüzde 25'tir. Eğer iki ebeveyn de allerjik ise çocuğun da allerjik olma ihtimali yüzde 50'dir. Ancak ailesinde hiç allerji ya da astım olmayan çocuklarda da astım görülebilmektedir.
Astımın gelişim süreci şu şekilde ilerlemektedir; öncelikle hastanın solunum yolu şişer, ardından hasta nefes alırken akciğerlere dolan havanın dışarıya çıkamaması nedeniyle solunum zorluğu yaşar. Ya da o sırada nefes verilmiş ise, hasta hiçbir şekilde nefes alıp veremez. Bu şekilde gelen astım krizleri uzun sürerse, ya da zorlayıcılık düzeyi artarsa ölümcül olabilirler.


Astım ciddiyet arz eden bir hastalık olduğundan tanı, teşhis ve tedavi süreci önemlidir. Astım tanısı, hastanın tıbbi hikayesi dinlendikten, muayene bulguları değerlendirildikten, labaratuvar tetkikleri gözden geçirildikten ve solunum testleri uygulandıktan sonra konur. Astım tanısı koyarken, önemli süreçleden biri şikayetlerin değerlendirilmesidir.
Astım hastalarının birincil şikayetlerinden biri öksürüktür. Hatta bazen öksürük, astımın tek belirtisi olabilir. Ancak önemli olan bu kuru ve balgamlı öksürüğün astımın mı yoksa başka bir hastalığın mıu belirtisi olduğunun ayrımının yapılmasıdır. Balgamlı öksürük eğer hırıltılı solunum ile birleşiyorsa, bu durum astım ihtimalini kuvvetlendirir. Hırıltılı solunum ve nefes alıp verirken zorluk yaşamak, genel anlamda astımın en önemli belirtilerindendir. Bu belirtliler nefes darlığı ile de birleşiyorsa, ardından hastada bazı labaratuvar testleri uygulanır. Aslında astımı teşhis eden bir kan testi mevcut değildir. Ancak bazı kan testleri astımın diğer bazı hastalıklardan ayırt edilmesini sağlayan bazı bulgular sunar. Alerji testleri de uygulandıktan sonra tüm bulgular bir arada incelenir ve hastalığın astım olup olmadığına karar verilir. Astım tanısı koyulduktan sonra doktorlarca uygun görülen tedavi uygulanmaya başlanır. Astım hastalığı sürecinde en önemli aşama tanının konması olarak kabul edilmektedir.


Doktor TV

2 yorum:

  1. Çok geçmiş olsun canım biliyorum göğüs hastanesinde çalışan biri olarak net tedavisinin olmadığını da biliyorum,inşallah sen bu rahatsızlığı en azami şekilde devam ettirirsin.Sağlıklı ve mutlu günler canım benim

    YanıtlaSil
  2. CANIM ÇOK GEÇMİŞ OLSUN
    BEN 30 SENEDİR MÜCADELE EDİYORUM
    ORTANCA KIZIMADA MİRAS BIRAKMIŞIM
    ALLAHTAN BENİMKİ ALLERJİK ASTIM
    ÇOK FAİDELİ BİR YAZI OLMUŞ
    ALLAHA EMANET OL

    YanıtlaSil